topPhoto
FOTO: TASR - Martin Baumann

K tlačovej konferencii Jána Kozáka zaujal stanovisko aj zväz

BRATISLAVA, 19.10.2018 |
Slovenský futbalový zväz (SFZ) poskytol stanovisko k názorom, ktoré odzneli na štvrtkovej tlačovej konferencii v podaní bývalého šéftrénera národného tímu Jána Kozáka. TASR ho uverejňuje v plnom znení bez redakčných úprav:

"Po nedeľnej rezignácii trénera Jána Kozáka muselo vedenie Slovenského futbalového zväzu riešiť vzniknutú situáciu okamžite nielen pre to, že o dva dni čakal národný tím oficiálny medzištátny zápas, ale aj rešpektujúc zodpovednosť za funkčnosť reprezentácie. Aj preto prezident SFZ Ján Kováčik vyhovel prianiu Jána Kozáka usporiadať tlačovku a objasniť skutočnosti, vedúce k jeho rozhodnutiu rezignovať na funkciu reprezentačného trénera až po zápase v Štokholme.

Organizácia predmetnej tlačovej konferencie a poskytnutie priestoru v sídle SFZ bolo v danej situácii logicky najvýhodnejšie významovo aj logisticky. V sídle SFZ sa oficiálne začala spolupráca s Jánom Kozákom a tam sa mala aj ukončiť.

SFZ si váži viac ako päťročnú prácu Jána Kozáka s reprezentáciou Slovenska, oceňuje kvalitatívny posun, ktorý pod jeho vedením urobilo mužstvo aj jednotlivci, čo prezentoval prezident SFZ aj na spoločnej tlačovej konferencii vo štvrtok 18. októbra.

Ako na mieste uviedol prezident Ján Kováčik, vždy si vážil názor Jána Kozáka, rešpektoval ho, ale nie raz sa stalo, že s jeho postojom nesúhlasil. Viaceré štvrtkové vyjadrenia Jána Kozáka boli jeho osobným stanoviskom, prezentáciou vlastných úvah, myšlienok a reakcií na situácie a udalosti, ktoré nemožno považovať za názory Slovenského futbalového zväzu.

Keďže ich vopred neprekonzultoval s nikým z funkcionárov SFZ ani neavizoval smerovanie svojich výpovedí na tlačovej konferencii, nemožno ich považovať za rétoriku vedenia futbalového zväzu.

Viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník dlhodobo pracuje v prospech slovenského futbalu na klubovej aj reprezentačnej úrovni, v spolupráci s technickým riaditeľom SFZ má dôležitý podiel na vytvorení koncepcie fungovania reprezentácií, vrátane obsadenia funkcií v realizačných tímoch, ale konečným a zásadným orgánom, ktorý má na základe noriem SFZ rozhodovacie a schvaľovacie právo, je 13-členný výkonný výbor SFZ.

Slovenský futbalový zväz konkrétne nesúhlasí so slovami pána Kozáka o vplyve klubu MŠK Žilina na dianie v úseku mládežníckych reprezentácií. MŠK Žilina je dlhodobo koncepčne fungujúci klub, ktorého práca s mládežou je vzorom pre ostatných, čo sa logicky odráža v počte nominovaných hráčov do jednotlivých reprezentačných tímov všetkých mládežníckych kategórií.

Navyše treba spomenúť, že aj veľké množstvo reprezentantov v A-tíme pred odchodom do zahraničia pôsobilo práve v Žiline. Práve z analýzy týchto skutočností vychádzal okrem iného aj návrh na menovanie Adriana Guľu do funkcie trénera reprezentácie do 21 rokov. SFZ odmieta akýkoľvek iný vplyv kohokoľvek.

Slovenský futbalový zväz si váži prácu športových novinárov a plne rešpektuje ich názory. Nie vždy sa stotožňujeme s postojmi médií, ale nikdy a nikomu nebude SFZ ako celok ani ktorýkoľvek funkcionár zo štruktúry SFZ obmedzovať právo slobodne vyjadriť vlastný názor.

Dištancujeme sa od osobných invektív trénera Jána Kozáka voči konkrétnemu novinárovi z denníka Šport. SFZ chce ako doteraz aj naďalej stavať na dobrých vzťahoch so svojimi partnermi, médiami i širokou futbalovou verejnosťou ako korektný, rešpektovaný a uznávaný subjekt v celospoločenskom meradle."

Autor: marp, Zdroj: TASR

Súvisiaci obsah

Najnovšia posila Barcelony prichádza zo Sassuola
    Tridsaťjedenročný ghanský stredopoliar Kevin-Prince Boateng prichádza do tímu trénera Ernesta Valverdeho ako náhrada za Munira El Haddadiho.
    Kevin-Prince Boateng by mal ísť na hosťovanie do FC Barcelona
    Ghanský futbalista Kevin-Prince Boateng by mal v najbližších dňoch posilniť FC Barcelona. Momentálne pôsobí v talianskom Sassuole a do Katalánska by mal prísť na hosťovanie do konca sezóny s opciou na trvalý prestup. Informoval o tom miestny denník Sport. Madridský denník AS uviedol, že v prípade trvalého prestupu zaplatí Barcelona za 31-ročného hráča osem miliónov eur. Informovala o tom agentúra AFP. (TASR)
  • 21.01.2019
    Nitra v jarnej časti už bez Hrošša
    Kariéra slovenského futbalového brankára Lukáša Hrošša bude pokračovať v poľskej najvyššej súťaži.
    Gruzínsky obranca Tevzadze v Žiline skončil
    Slovenský futbalový klub MŠK Žilina sa dohodol s Gruzíncom Giorgim Tevzadzem na ukončení zmluvy. Ľavý obranca prišiel na štadión pod Dubňom pred touto sezónou, ale za A-mužstvo neodohral ani jeden zápas. V rezerve si pripísal na jeseň štrnásť štartov a strelil jeden gól. Informoval o tom oficiálny web Žiliny. (TASR)
  • 21.01.2019
    Dembele nedohral zápas s Leganes pre zranenie nohy
    Francúzsky futbalista Ousmane Dembele z FC Barcelona si v nedeľňajšom stretnutí najvyššej španielskej súťaže s Leganes zranil ľavú nohu. V druhom polčase sa pošmykol pri snahe obísť súpera, nešťastne spadol na vlastnú nohu a musel striedať.

Rozsah jeho zranenia nie je známy, podľa trénera Ernesta Valverdeho ide o menšie podvrtnutie. Ďalšie testy podstúpi Dembele v pondelok, informovala agentúra AP. Dvadsaťjedenročný krídelník sa na víťazstve Barcelony 3:1 podieľal otváracím gólom zápasu. (TASR)
  • 19.01.2019
    Coutinho sa do Liverpoolu nevráti
    Tréner futbalistov Liverpoolu Jürgen Klopp vylúčil návrat Philippa Coutinha do tímu: "Nechcem sa o tom vôbec rozprávať."  (TASR)