topPhoto
FOTO: TASR - Martin Baumann

K tlačovej konferencii Jána Kozáka zaujal stanovisko aj zväz

BRATISLAVA, 19.10.2018 |
Slovenský futbalový zväz (SFZ) poskytol stanovisko k názorom, ktoré odzneli na štvrtkovej tlačovej konferencii v podaní bývalého šéftrénera národného tímu Jána Kozáka. TASR ho uverejňuje v plnom znení bez redakčných úprav:

"Po nedeľnej rezignácii trénera Jána Kozáka muselo vedenie Slovenského futbalového zväzu riešiť vzniknutú situáciu okamžite nielen pre to, že o dva dni čakal národný tím oficiálny medzištátny zápas, ale aj rešpektujúc zodpovednosť za funkčnosť reprezentácie. Aj preto prezident SFZ Ján Kováčik vyhovel prianiu Jána Kozáka usporiadať tlačovku a objasniť skutočnosti, vedúce k jeho rozhodnutiu rezignovať na funkciu reprezentačného trénera až po zápase v Štokholme.

Organizácia predmetnej tlačovej konferencie a poskytnutie priestoru v sídle SFZ bolo v danej situácii logicky najvýhodnejšie významovo aj logisticky. V sídle SFZ sa oficiálne začala spolupráca s Jánom Kozákom a tam sa mala aj ukončiť.

SFZ si váži viac ako päťročnú prácu Jána Kozáka s reprezentáciou Slovenska, oceňuje kvalitatívny posun, ktorý pod jeho vedením urobilo mužstvo aj jednotlivci, čo prezentoval prezident SFZ aj na spoločnej tlačovej konferencii vo štvrtok 18. októbra.

Ako na mieste uviedol prezident Ján Kováčik, vždy si vážil názor Jána Kozáka, rešpektoval ho, ale nie raz sa stalo, že s jeho postojom nesúhlasil. Viaceré štvrtkové vyjadrenia Jána Kozáka boli jeho osobným stanoviskom, prezentáciou vlastných úvah, myšlienok a reakcií na situácie a udalosti, ktoré nemožno považovať za názory Slovenského futbalového zväzu.

Keďže ich vopred neprekonzultoval s nikým z funkcionárov SFZ ani neavizoval smerovanie svojich výpovedí na tlačovej konferencii, nemožno ich považovať za rétoriku vedenia futbalového zväzu.

Viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník dlhodobo pracuje v prospech slovenského futbalu na klubovej aj reprezentačnej úrovni, v spolupráci s technickým riaditeľom SFZ má dôležitý podiel na vytvorení koncepcie fungovania reprezentácií, vrátane obsadenia funkcií v realizačných tímoch, ale konečným a zásadným orgánom, ktorý má na základe noriem SFZ rozhodovacie a schvaľovacie právo, je 13-členný výkonný výbor SFZ.

Slovenský futbalový zväz konkrétne nesúhlasí so slovami pána Kozáka o vplyve klubu MŠK Žilina na dianie v úseku mládežníckych reprezentácií. MŠK Žilina je dlhodobo koncepčne fungujúci klub, ktorého práca s mládežou je vzorom pre ostatných, čo sa logicky odráža v počte nominovaných hráčov do jednotlivých reprezentačných tímov všetkých mládežníckych kategórií.

Navyše treba spomenúť, že aj veľké množstvo reprezentantov v A-tíme pred odchodom do zahraničia pôsobilo práve v Žiline. Práve z analýzy týchto skutočností vychádzal okrem iného aj návrh na menovanie Adriana Guľu do funkcie trénera reprezentácie do 21 rokov. SFZ odmieta akýkoľvek iný vplyv kohokoľvek.

Slovenský futbalový zväz si váži prácu športových novinárov a plne rešpektuje ich názory. Nie vždy sa stotožňujeme s postojmi médií, ale nikdy a nikomu nebude SFZ ako celok ani ktorýkoľvek funkcionár zo štruktúry SFZ obmedzovať právo slobodne vyjadriť vlastný názor.

Dištancujeme sa od osobných invektív trénera Jána Kozáka voči konkrétnemu novinárovi z denníka Šport. SFZ chce ako doteraz aj naďalej stavať na dobrých vzťahoch so svojimi partnermi, médiami i širokou futbalovou verejnosťou ako korektný, rešpektovaný a uznávaný subjekt v celospoločenskom meradle."

Autor: marp, Zdroj: TASR

Súvisiaci obsah

• 13.11.2018
    Monaco vyšetrujú za zmluvy s neplnoletými hráčmi
    Francúzske futbalové úrady vyšetrujú AS Monaco za údajné porušenie pravidiel pri uzatvorení zmlúv s dvomi neplnoletými hráčmi. Mená futbalistov nezverejnili, ale Francúzska futbalová federácia a vedenie profesionálnej ligy v stanovisku uviedli, že požiadali hráčsku komisiu a právne oddelenie ligovej súťaže o vyjadrenie v tejto záležitosti.

Podľa webovej stránky Mediapart, ktorá analyzuje dokumenty, porušilo Monaco pravidlá pri zmluvách s hráčmi mladšími ako 18 rokov. Klub vinu popiera. (TASR)
    Obranca Stark bude Herthe chýbať niekoľko týždňov
    Futbalový obranca Niklas Stark bude pre zranenie pravého chodidla chýbať Herthe Berlín niekoľko týždňov. V sobotňajšom ligovom zápase nemeckej Bundesligy na pôde Düsseldorfu musel dvadsaťtriročný stopér striedať už v 25. minúte.

Pri zraneniach obrancov Marvina Plattenhardta a slovenského reprezentanta Petra Pekaríka tak Stark rozšíril maródku v zadných radoch Herthy. (TASR)
  • 13.11.2018
    Higuain spoznal trest za vylúčenie proti Juventusu
    Argentínsky futbalista Gonzalo Higuain spoznal trest za urážku hlavného rozhodcu Paola Mazzoleniho, ktorej sa dopustil v nedeľňajšom šlágri talianskej Serie A medzi AC Miláno a Juventusom Turín (0:2). "Rossoneri" bude chýbať dva ligové zápasy proti Laziu Rím a Parme Calcio.

Milánsky útočník najprv v závere duelu proti "starej dáme" dostal v 83. minúte žltú kartu za faul, následne za protesty a nešportové správanie nasmerované voči hlavnému rozhodcovi si vyslúžil aj druhu žltú kartu a išiel predčasne pod sprchy. (TASR)
    AC Miláno dlhšie bez Bigliu
    Lucas Biglia bude futbalistom AC Miláno chýbať približne štyri mesiace. Argentínsky stredopoliar si na tréningu zranil lýtkový sval a už má za sebou aj operáciu. Tridsaťdvaročný hráč absolvoval chirurgický zákrok vo Fínsku, informovala agentúra AFP. (TASR)
    EL: Anderlecht stratil šancu na postup zo skupiny D
    Futbalisti Anderlechtu Brusel stratili šancu na postup z "trnavskej" D-skupiny Európskej ligy. Vo štvrtkovom stretnutí 4. kola prehrali na pôde Fenerbahce Istanbul 0:2 a v tabuľke majú jediný bod. Turecký klub na druhom mieste získal sedem bodov a v porovnaní s belgickým súperom má lepšiu vzájomnú bilanciu, keďže prvý zápas sa skončil 2:2. (TASR)
    Príprava: Slovenky remizovali v Grécku
    Slovenská futbalová reprezentácia žien remizovala v prvom z dvojice prípravných zápasov v Grécku s domácim tímom 1:1. Zverenky trénera Petra Kopúňa v meste Drama po prvom polčase prehrávali, v 60. minúte vyrovnala Mária Mikolajová. Odveta je na programe v nedeľu v Kavale. (TASR)

Grécko - Slovensko 1:1 (1:0)
    Góly:
    43. Moraitouová – 60. Mikolajová. Rozhodovala: Antoniouová (Gr.)
    SR: Korenčiová – A. Horváthová, Moťovská, Fischerová, Vojteková (72. Zdechovanová) – Mikolajová (82. Škorvánková), Bíróová, Hmírová (72. Kovaľová) – Fabová (65. Maslová), Sluková (65. Havranová), Šurnovská
Najčítanejšie