Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu na svojom zasadnutí 10. februára v Bratislave jednomyseľne schválil návrh Registračného a prestupového poriadku, ktorý tak nahradí doterajší Prestupový poriadok pre neprofesionálnych futbalistov, Prestupový poriadok pre profesionálnych futbalistov a Registračný poriadok futbalu.
"Registračný a prestupový poriadok bol veľmi náročný projekt, ktorý si vyžadoval skĺbenie znalosti predpisov, požiadaviek, rozhodnutí a odporúčaní FIFA, UEFA, rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie so slovenskými podmienkami právnymi, ekonomickými i spoločenskými.
Bolo potrebné posunúť poznanie futbalovej rodiny smerom k tomu, čo bolo nevyhnutné zmeniť, aby sme dobehli európsky štandard a pripraviť sa na významné systémové zmeny, ktoré tento predpis priniesol. Aj preto príprava predpisu trvala dva roky a pripomienkovanie aj s vyhodnotením a konzultáciám trvalo cca 9 mesiacov. Spracovali sme okolo 500 pripomienok," priblížil pre futbalsfz.sk celý proces tvorby gestor tohto projektu a člen Výkonného výboru SFZ pre legislatívno právne otázky Peter Sepeši.
Sepeši zároveň ocenil aktívne zapojenie funkcionárov i hráčov: "Do projektu sa aktívne zapojilo aj mnoho ďalších ľudí z futbalovej rodiny, ktorým patrí vďaka, úcta a rešpekt. Aj keď nie všetky pripomienky boli akceptované, nad všetkými sme sa zamysleli a testovali sme podstatu, zmysel a rovnováhu tej časti návrhu, ku ktorej pripomienka smerovala... Je to obrovská mozaika predpisov a vzťahov, ktorej lepidlom je viera, že to robíme s dobrým úmyslom o podporu a rozvoj slovenského futbalu, slovenského športu, slovenskej spoločnosti."
Účinnosť novej normy bola stanovená na 15. júna 2015, teda začiatku súťažného ročníka 2015/2016 s výnimkou článku 40 o riešení sporov, ktorý nadobudol účinnosť v deň schválenia poriadku 10. februára.
Kompletné znenie Nového Registračného a prestupového poriadku SFZ si môžete stiahnuť
tu.
VÝZVA
Už pri predchádzajúcich dvoch pripomienkovaniach sme od vás dostali množstvo podnetov a názorov. Ako ste spokojní so schváleným dokumentom? Tešíme sa na vaše postrehy!