topPhoto
FOTO: FB FC BANÍK HN

Baník HN bojuje za štadión, vyžiadal si stanovisko SFZ

PARTIZÁNSKE, 18.09.2015 |
Augustové mestské zastupiteľstvo k projektu rekonštrukcie štadióna v Prievidzi neskončilo tak, ako by si miestny klub FC Baník predstavoval. Od Slovenského futbalového zväzu si preto vyžiadal stanovisko k pripomienkam mesta, ktoré sa týkali rekonštrukcie umelého osvetlenia.

Mesto Prievidza vo svojom stanovisku, ktoré poskytlo portálu ligy.sk, ako jeden z dôvodov proti rekonštrukcii štadióna v navrhovanej podobe uvádza: "Hlavnou podmienkou poskytnutia dotácie, podľa zmluvy medzi SFZ a ministerstvom školstva, je práve výstavba štadiónov pre kategórie UEFA. Poslancom bol predložený projekt, ktorý nezahŕňal v II. kategórii rekonštrukciu umelého osvetlenia, bez ktorej štadión nemôže spĺňať požadované kritériá UEFA. Podľa stanoviska by síce projekt po prvej etape spĺňal požiadavky SFZ, no poslanci upozornili aj na to, že len chýbajúca rekonštrukcia osvetlenia vo výške ďalších 450 tisíc eur bez DPH nespĺňa požiadavky žiadnej z kategórií podľa smernice UEFA." (celé stanovisko nájdete tu)

Ako sa však uvádza v stanovisku Slovenského futbalového zväzu, ktoré si klub FC Baník HN Prievidza & Handlová vyžiadal, "nie je potrebné pre štadióny katogórie UEFA 2 realizovať vybudovanie, resp. rekonštrukciu umelého osvetlenia, a to pokiaľ aktuálne nie sú alebo sa v budúcnosti nestanú účastníkmi najvyššej futbalovej súťaže."

Ako sa ďalej v stanovisku uvádza, smernica UEFA pre infraštruktúru štadiónov z roku 2010 požaduje pre štadióny kategórie 2 umelé osvetlenie len pre prípad priameho televízneho prenosu.

"Vzhľadom k tomu, že FC Baník Horná Nitra, ktorý... je momentálne účastníkom 3. ligy, je potreba rekonštrukcie jestvujúceho osvetlenia bezpredmetná," zdôrazňuje ďalej projektový manžér SFZ Peter Dedík.

Či už nakoniec nájde SFZ a mesto Prievidza pri projekte rekonštrukcie štadióna v Prievidzi spoločnú reč, alebo sa mesto rozhodne ísť pri nej svojou cestou, fanúšikovia, ktorých chodí na štadión stále viac, si určite dôstojný futbalový stánok zaslúžia.

Autor: marp, Zdroj: ligy.sk, fcbanikhn.sk

Súvisiaci obsah

• 03.03.2019
    Zimný turnaj BFZ: Víťazom tohto ročníka Most pri Bratislave